Strukturerade utdrag, nu en del av Googles webbsökning

Strukturerade utdrag, nu en del av Googles webbsökning

Strukturerade utdrag, nu en del av Googles webbsökning

Strukturerade utdrag, nu en del av Googles webbsökning

Häromdagen meddelade Google officiellt lanseringen av Strukturerade Utdrag, i princip Knowledge Graph utdrag inbäddade direkt i sökresultaten.

Googles webbsökning har som bekant utvecklats oerhört mycket under de senaste åren med en mängd funktioner som drivs bland annat av Knowledge Graph och andra datakällor för att förse användare med så strukturerad och relevant data som möjligt. Strukturerade Utdrag är en helt ny funktion som innehåller fakta i enskilda resultatutdrag direkt i sökresultaten.

På bilden nedan kan ni se vad som visas i ett sökresultat som innehåller Strukturerad Data för Produkter, i detta exempel för sökfrasen ”nikon D7100”:
nikon
Tekniken går i stora drag ut på att utvinna och förstå data i tabellform på webben med avsikten att lyfta fram särskilt relevanta uppgifter för användare. Olika maskininlärningstekniker används för att skilja datatabeller på webben från ointressanta tabeller, exempelvis de tabeller som används för att formatera webbsidor. Det finns utöver detta ytterligare algoritmer för att avgöra kvaliteten och relevansen som används för att visa upp till fyra högt rankade fakta från dessa tabeller. Kvaliteten på de fakta som visas varierar mellan resultaten och är baserade på sidans innehåll.

Fungerar redan nu på mobila enheter.

De nya Strukturerade Utdragen är gjorda så att de redan nu även kan visas på mobila gränssnitt. I exemplet nedan kan ni se vad som visas på en mobiltelefon för sökfrasen ”Superman”.
Som ni kan se får man utöver en länk direkt till Wikipedia information om ”Skapare”, ”Hemort” och ”Första framträdande”.

superman

Finns det några nackdelar med denna nya funktion?

Efter att ha läst runt på diverse SEO forum på webben så framgår det mycket tydligt att en stor oro redan framkommit på grund av att allt mindre användare troligtvis kommer besöka webbsidorna i fråga eftersom Google visar ”svaren” direkt i sökresultaten.

Funktionen kommer dock underlätta och vara till nytta för användare i olika utsträckning, eftersom de inte längre behöver gå in på webbplatserna för att finna den information de söker. Men däremot så kan webbplatsägare i och med introduceringen av denna funktion komma att förlora väldigt mycket trafik. Resultatet och utfallet av detta återstår att se.

Strukturerade Utdrag

Få nya kunder via Google

Vill även ni få nya kunder via Google. Fyll i formuläret så skickar vi er en kostnadsfri offert. 

År i branschen
4 år
Antal SEO-kunder
14
Klickar på de 3 första resultaten​
5 %

Vilken SEO optimering passar er?