Optimera rubrikerna för Google

Sätt sökmotorvänliga rubriker

Sökmotoroptimerade rubriker

Att synas högst i träfflistan på Google är något de flesta siktar på. För att nå toppen krävs ofta både en väl utformad länkstrategi och ett sökmotoroptimerat innehåll.

När er webbplats spindlas igenom av Google och andra sökmotorer är sidans rubriker en stark faktor. En rubrik är menad att vara en sammanfattning av texten på sidan och det är också så Google tolkar webbplatsens rubriker.

En bra rubrik är inte bara en rubrik som är sökmotoranpassad utan bör helst även vara säljande och så intressant att besökarna stannar kvar.

sökoptimering statistik

Detta säger våra kunder

Sedan 2021 har WebDivision hjälpt oss SEO-strategi. Redan några månader in i samarbetet upplever vi att personliga kontakten och uppföljningar fungerar bra.

De är enkla och raka i kommunikation och förstår vad vi vill med vår digitala marknadsföring.
Det märks också på vårt resultat att det finns ett engagerat team med specialister som bryr sig om vår vision.
Camilla Silbersky
ClearOn AB
Vi har haft ett utmärkt samarbete med WebDivision i flera år och är nöjda med detta. Deras medarbetare är drivande och arbetar aktivt med att förbättra vårt SEO arbete.

Trots rejält konkurrensutsatta sökord med sökvolym på flera tusen sökningar per månad har de lyckats få vår hemsida att kontinuerligt ranka mycket högt på Google.
Thomas Wuttke
Decosteel
Vi valde 2018 att anlita WebDivision för vår e-handel både när det gäller sökmotoroptimering och annonsering via Google. Resultatet?
- Ökning i organisk trafik med 22 %
- Ökad intäkt organiskt 35 %
- Ökad intäkt via Google Ads 116 %
Fredrik Tålhagen
leifarvidsson.se
Svensk Certifiering
Taktäckarna
Leif Arvidsson

Hur skriver man en bra rubrik?

Det första man bör tänka på innan man börjar skriva sökmotorvänliga rubriker är vilka sökord eller sökfraser ni arbetar med mot den sidan.

Det är viktigt att innehållet i rubriken är den sökfras eller sökord ni vill synas på. Google förstår böjningsformer av olika ord och om ni har svårt att få in ordet eller frasen på ett bra sätt i rubriken går det utmärkt att böja det.

En rubrik ska hållas kort och locka läsaren till att stanna kvar på sidan, hellre lite kortare än för lång.

Vanliga misstag när man skriver rubriker

Ett vanligt misstag som många gör när de skriver rubriker är att de glömmer märka upp rubriken mellan rubriktaggar (h1, h2, h3, etc.) utan istället märker upp texten som ”strong” och/eller ”Bold” och därmed missar hela poängen med att skriva en rubrik.

Självklart är det bra att ha med underrubriker men varje sida bör ha en huvudrubrik. Ett annat vanligt misstag är att innehållet mellan rubriktaggarna innehåller massa annan information än bara själva texten, detta är heller inte bra för er sökmotoroptimering. Sidans titel kan ibland blandas ihop med med sidan rubrik men en sidtitel är något helt annat än sidans rubrik. Läs mer om sidans titel

Få nya kunder via Google

Vill även ni få nya kunder via Google. Fyll i formuläret så skickar vi er en kostnadsfri offert. 

År i branschen
4 år
Antal SEO-kunder
14
Klickar på de 3 första resultaten​
5 %
Sökordsanalys

Märk ut sidans olika rubriker

Det finns olika typer av rubriker med huvudrubriken som den viktigaste. Helst ska den läggas högt upp på sidan och vara det första delen av texten.

En huvudrubrik kallas också för h1 tagg eller h1 rubrik, beroende på att man märker ut den med en h1 html-tagg. Genom att märka upp h1-tagg på en text ser Google att den text ni har skrivit är en huvudrubrik, vanligtvis syns detta visuellt också då den gör texten både större och tjockare.

Så här märker ni ut en text med h1-tagg


<h1>Rubrik 1</h1>

 

Har ni fler rubriker på en sida bör dessa märkas ut som underrubriker och taggas på samma sätt som huvudrubriken fast med h2, h3 osv. Försök även göra underrubriker sökmotorvänliga genom att få med ordet eller frasen ni vill sökmotoroptimera för i olika böjningsformer, men var försiktig med att upprepa samma ord i flera rubriker på sidan.

Underrubrikerna ska locka till att besökaren läser vidare så se upp så det inte ser för spammigt ut.

Vilken SEO optimering passar er?

Få nya kunder via Google

Få nya kunder via Google